Härlig debut för Frida


Frida Andersén
 
Hofors RS Frida Andersén med sin Herta blev uttagen till Sveriges lag på Europamästerksapen i fälttävlan i Malmö. Övriga deltagre i laget var Sara Algotsson Ostholt/ Reality, Niklas Lindbäck/ Mister Pooh och Ludwig Svennerstål/ Shamwari 4.
Mästerskapet inleddes på torsdagen med första halvan av dressyren och Frida fick äran i sin debut att vara först i laget. Frida smällde till med att rida på 69,33% vilket gav 46 straff. Hon var mycket nöjd med sin ritt och hade som mål att ta sig under 50 straff och detta uppnåddes med råge. Andra ryttare i laget var Nicklas Lindbäck och de red ihop fina 72% som omförvandlades till 42 straff. Sverige på en silveplats inför dressyrens dag 2.
Frida och Herta i dressyren
 
Fredagen fortsatte med den andra halvan av dressyren. Sara Algotsson Ostholt som tog silver på OS i London förra sommaren med Wega fick till EM rida på den mindre rutinerade Reality. Deras resultat i dressyren blev 72,93% vilket gav 40,60 straff. Sista lagryttare var Ludwig Svennerstål och med en mycket stabil ritt landade % på 74,93 vilket innebär 37,60 straff.
 
Sverige fortfarande på en andra plats efter Tyskland men före Storbritannien. Individuellt låg Ludwig på en bronsplats och olympiamästaren Michael Jung i ledning.
 
Lördagen innehöll den spännande terrängritten. Banan var 5985m lång, innehöll 31 hinder med 39 språng och ekipagen hade 10 min och 30 sekunder på sig att ta sig runt. Ekipagen startar i samma ordning som de hade inför dressyren. Frida och Herta gick ut som startnummer 4. Frida gick på kortaste vägen på alla hinder utom ett. Frida ansåg att hon hade en bra känsla från början och ekipaget var felfritt på hinder och väl inom tiden trots trasiga stövlar. Hon tyckte att det kändes enkelt att rida banan.

 
 
 
Herta och Frida in action på terrängbanan
 
Av de övriga tre i laget var alla felfria på hinder. Sara och Niklas höll sig inom tiden medan Ludwig var 1 sekund över och fick därmed 0,40 straff att lägga till sina tidigare. Men han höll fortfarande greppet om bronset.

Sverige stabilt på silverplats med Tyskland före. Storbritannien dalade i resultatlistan och ny trea var Frankrike.
 
 
Hoppningen skulle avsluta hela mästerskapet på söndagen. Under hoppmomentet startar ekipagen i omvänd ordning. Dvs den som ligger på sista plats startar först och den som leder startar sist.
Frida som fortfarande stod på sina 46 straff från dressyren var först ut av de svenska lagryttarna. Hoppningen har varit Fridas och Hertas stötesten i år. Hinder för hinder övervanns och de tog sig i mål utan att någon bom fallit till marken. Frida och Herta stannade på sina dressyr poäng i debuten på ett internationellt senior mästerskap
.
Nu var det en nervös väntan på vad Niklas och Mister Pooh skulle göra. De gjorde ingen besviken och även de var felfria på hinder.
 
Sara och Reality var nästa ekipage ut. Hästen som var fin på framhoppningen blev lite spänd inne på banan. Sara höll i hop det bra men med två nedslag så fick de lägga till 8 straff och slutade på 48.60.
 
Nu var det bara Ludwig kvar och om han var felfri skulle han även få en individuell medalj. När han rev utsprånget i trekombinationen försvann den medaljen. Tyvärr ramlade en bom till och de slutade på totalt 46.0 straff.
 
Totalt räckte detta till silver i detta EM efter "omöjliga" Tyskland men före Frankrike. Frida red in på en 9:e plats, Ludwig 10:a, Sara 14:e. Niklas landande på den försmädliga 4:e platsen.
 
 
Niklas Lindbäck, Frida Andersén, Sara Algotsson Otsholt och Ludwig Svennerstål
 
Fridas mål inför detta mästerskap var att komma topp 15 och detta mål infriades.Hon var mycket nöjd med sina insatser under helgen och hyllade sin häst Herta som hon och hennes mamma Annki fött upp själva. Frida har blivit lovordad av sina lagkamrater och blivit mycket omtalad på tv. Nu ser vi framemot VM nästa år som går i Frankrike. Gestrike Ridsportresultat hoppas att få se Frida och Herta i laget även då.
 
 
Frida med sin arbetsgivare och tränare Sara
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0